fredag 23 juni 2017

Ek i kruka



I våras plockade vi en massa ekollon i skogen som vi satte i vatten först för att sedan plantera i jord när de började få rötter. De har tagit sig bra och växte fort upp till ca en decimeter.

Sedan dess har de växt sakta. Ekar ska klara sig uppåt två år i kruka men sedan gör man bäst i att sätta ut dem i naturen där de kan växa sig stora och gamla. Små träd är känsliga och viltbegärliga så är de utomhus där exempelvis rådjur finns kan det vara bra att skydda plantan med staket eller nät. De tycker om sol och behöver känna årstiderna för att må bra, utan vinter kan de torka ut.

I och med att vi haft problem med thrips så bestämde vi oss för att plantera ut många av dem till sommaren i hopp om ett bättre liv så på utvalda och ganska skyddade ställen har vi satt dem ute i skogen. De är väldigt små än så länge och förhoppningsvis kommer de klara sig från att bli uppätna eller skadas på annat sätt. Min förhoppning är att dessa ädelträd växer sig stora och starka och flera hundra år gamla. Jag kommer fösöka hålla koll på dem med jämna mellanrum och även de vi har kvar i kruka ska tas omhand för att senare planteras ut.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar