fredag 20 januari 2017

Låtsaspalmer?



Vad menas med 'palmer', egentligen?
Inom den biologiska systematiken har vi förstås familjen Palmer (Arecaceae) under Palmordningen (Arecales). Vidare kan träd vara av palmtyp, dvs med inga grenar eller blad på stammen och med stora blad längst upp. Vi äger i dagsläget inga palmer, men några träd som kan tänkas vara av palmtyp. 



Kantdracaena (Dracaena marginata)


Ordning: Sparrisordningen
Familj: Stickmyrtenväxter
Släkte: Dracaena

Dessa växter får inte övervattnas, för då ruttnar rötterna och till sist allting. Annars lättskött, gillar sol och att duschas lite då och då. Våra står i väst respektive söderläge (en bit in dock). 

Yuccalilja/Jättepalmlilja (Yucca gigantea)



Ordning: Sparrisordningen
Familj: Sparrisväxter  
Släkte: Yucca

Denna växt kallas vanligen för Yuccapalm eller Yucca elephantipes. Tillhör, precis som Kantdracaenan, inte Palmordningen utan Sparrisordninen. Vår yucca står i söderfönster och duschas ofta. På vintern ska den vattnas väldigt sällan om det inte är väldigt varmt hemma, och ge den lite mindre näring. 

Flasklilja (Beaucarnea recurvata)




Ordning: Sparrisordningen
Familj: Stickmyrtenväxter
Släkte: Flaskliljesläktet

Gillar sol (men klarar halvskugga) och vattnas ordentligt, men får torka upp lite mellan vattningar. Våra står i söderläge.

Dracaena braunii


Denna ingår i samma släkte som Kantracaenan ovan, och säljes ofta under namnet 'lucky bamboo' eller dylikt. Vår lilla växt köptes på IKEA för ca 20 kr nån gång under förra året, typ vår-sommar. Den kom i ett rör med vatten, planterade rätt fort om den i jord och den har tagit sig riktigt fint.

1 kommentar:

  1. Wow.....trevlig och informativ sida.....rekommenderas :)

    SvaraRadera